Nyhetsbrev April 2023

 

Vi hälsar Proswede El AB varmt välkomna till SKE!

Vår senast anslutna medlem är Proswede El. Där arbetar bland andra Pär Hydén och Christina Braedder. Vi ställde några frågor till dem. 

-          Vad jobbar Proswede med?

Proswede El AB har sedan starten 1986 fungerat som distributör av elprodukter till den svenska elbranschens kunder, centralbyggare, servicetekniker, installatörer, industri, energiverk och grossister. Vår motivation som utgångspunkt är att leverera tekniska värden och innovation för att ge våra kunder bästa lösningen, och det gör vi tillsammans med våra leverantörer inom deras specialistområden. Vår drivkraft är att ge snabba svar samt de bästa tekniska innovativa lösningarna för våra kunder.

-          Varför valde ni att bli medlemmar i SKE?

Vi har valt  att vara medlem för att många av våra samarbetspartner redan är redan medlemmar och vi vill även utvidga kommunikationen med alla medlemmar som inte haft kontakt med oss. Allt detta gör att vi kan utvidga vårt produktprogram tillsammans med  medlemmarna i framtiden

-          Vilka förväntningar har ni på ert medlemskap i SKE?

Vi förväntar oss aktivt deltagande i detta forum och nätverk, och vill inspirera andra med nya tankar, idéer och möjligheter för ett kreativt medlemskap vilket resulterar i bättre lösningar i framtiden för eltekniska installationer

-          Vilka utmaningar ser ni för branschen de närmaste åren?

Branschen står inför stora omställningar och intregation av nuvarande och nya energikällor. En omställning som utgör nya tekniska lösningar, kompetenser, effektivitet och behov av arbetskraft.

-          Vad ligger framför er på Proswede?

Vi är ett växande företag och där utgör digitaliserade system en större del av vår grundläggande verksamhet till intressenter, leverantörer och kunder.

Vi syns mer 

Förhoppningsvis har du sett att kommunikationen från SKE har ökat senaste tiden. Hemsidan har fått en generell uppfräschning. För medlemmar finns bland annat framförhandlade medlemsförmåner tillgängliga och för styrelsen finns bland styrelseprotokollen publicerade. Så besök oss gärna på webben.

 

Vi har också etablerat närvaro på Linkedin, där vi kontinuerligt kommer att publicera aktuell information. Sök gärna upp oss och där, och följ vad som händer. Du är förstås välkommen att gilla, kommentera och dela det vi publicerar – det gagnar spridningen. Har du förslag på vad vi ska kommunicera ut där är du varmt välkommen att kontakta oss.

Vi ses på Elfack 9–12 maj 

Digitala möten är såklart bra på olika sätt. Men efter pandemi och annat elände känns det extra positivt att äntligen få träffas på Svenska Mässan i Göteborg i maj. Vi kommer både att ha en monter (C05:10) och tillgång till ett konferensrum, så det finns goda förutsättningar för konstruktiva möten. Du hittar din biljett på vår hemsida www.svske.se. Hoppas att vi ses!

Den som slutar bli bättre slutar att vara bra 

Med andra ord är utbildningar centralt i vår verksamhet. Nyligen hade vi premiär för vår grundutbildning ellära. På plats i Mullsjö hade vi åtta montörer från olika medlemsföretag inom SKE, som alla deltog med stort engagemang och en tydlig vilja att förkovra sig inom yrket. Så det var en mycket inspirerande utbildning för oss som var med. Förutom de åtta deltagarna var även Jan-Olof Bengtsson, SKE:s VD samt Jani Lauronen från BS Elcontrol med för att utvärdera det framtagna kursmaterialet med ambitionen att utveckla kursen till kommande kurstillfällen

Utbildningen var uppdelad i tre delar: ellära, elsäkerhet och schemaläsning. En grundtanke med utbildningen var att den skulle vara värdefull för såväl nybörjare som mer erfarna montörer. Och eftersom ett flertal av deltagarna hade flerårig yrkesvana så anpassade vi delar av utbildningen i realtid. Efter avslutad kurs får deltagarna två kompendier ”Studiematerial SKE” för att kunna fördjupa sig ytterligare på egen hand.

Den 21 april har vi ett digitalt möte, och då kommer vi att stämma av hur de olika deltagarna har upplevt utbildningen. Och vi kommer att återkomma i god tid med höstens utbildningstillfällen, så håll utkik!

 

Kunskaper om branschen

En av de betydande medlemsnyttorna för oss inom SKE är en den statistik vi tar fram kvartalsvis. Den tas fram av och för medlemsföretagen. Vi tittar bland annat på marknaden utifrån två perspektiv; kraftfördelning respektive automation och styr. Ser vi tillbaka på 2022 så följer orderingången samma böljande form som tidigare år, men har skruvats upp. Tittar vi på Q4 2022 så är det en ökad orderingång på 23 % jämfört med samma period året innan, och en ökad fakturering på 20 %. Vi har också siffror på hur fakturerad materialandel förhåller sig till den totala faktureringen, vilket är intressant just nu med tanke på råvarupriser.

Om vi ger oss i kast med att titta in i framtiden så tror 75 % av medlemsföretagen att det kommer att ligga på en oförändrad nivå, medan 5 % tror att marknaden kommer att öka. Således har vi en andel som tror sig se en minskning framöver.

Inom kort kommer vi att ha statistiken för Q1 klar. Följer du oss på Linkedin får du reda på när de siffrorna finns tillgängliga.

 

 
Föregående
Föregående

Medlemsmöte 12-13 April 2023

Nästa
Nästa

Nyhetsbrev December 2021